Mad

Mad i dagplejen

Maden fylder meget i dagplejen, hvor både tilberedning og selve måltidet er en vigtig del af pædagogikken. Det kan du læse mere om, derudover får du en smagsprøve på den nye kogebog fra Meyer – udarbejdet specielt til dagplejen.

Der er lavet god mad i dagplejen i mange år, men som noget nyt har Claus Meyer og Meyers Madhus sammen med FOA og en række dagplejere fra hele landet lavet en kogebog om god og sund mad til dagplejen i hele landet. 
Du får her glæde af nogle opskrifter fra bogen ”Madglæde” og nogle af alle tankerne bag den. Men der er også spændende stof om kræsenhed og en artikel der handler om, hvordan dagplejepædagogen støtter dagplejerne i at lave god og sund mad til børnene i dagplejen.

Mad fylder meget
Dagligdagen i dagplejen er præget af, at der bliver spist mange gange i løbet af dagen. Børnene er med i køkkenet, nogle steder er de også med i køkkenhaven, de hjælper til med at dække bord og rydde af, når der er spist.
I dagplejen er der er god tid til både at forberede og spise maden – og til at tale om, at gulerødder vokser i jorden og er orangefarvede. Faktisk er der også meget pædagogik i køkkenarbejdet, og forskning i børns indlæring viser, at ord bedre lagres i børns hukommelse, når de kobles til handling.

Lærer af hinanden
Så børnene lærer rigtigt mange ting, både mens maden tilberedes, men også under måltidet, hvor de holder øje med hinanden og lærer. Som børneforsker Erik Sigsgaard siger: ”En 1-årigs største ønske er at blive 2 år”, og derfor er de lidt ældre børns adfærd  meget vigtigt for et barns udvikling.