Pædagogik og mad

Pædagogik og mad - til kamp mod kræsenheden

Måltidet er en pædagogisk udfordring. Ikke bare, når det gælder motorik og "bordskik". Børn er nemlig ofte konservative, når det gælder ukendt mad. Men der er mange gode måder at give dem "madmod". En af dem er at få dem inddraget i tilberedningen.

Børn lærer hele tiden, hvad enten vi har planlagt det eller ej. Ikke mindst under måltidet, som er fyldt med uskrevne regler om, hvad man gør og ikke gør, og hvor børnene hver dag møder ret store udfordringer – som motorikken i at få maden fra tallerkenen til munden, og så småt begynde at tage bestikket i brug.

Madmod
En af de sværeste nødder at knække er at lære børn ”madmod”. Børn kan være helt utroligt konservative og tilbageholdende, når det kommer til at smage nye ting. Det begynder for de fleste børn omkring 2-års alderen, og som du helt sikkert selv har erfaret, kan der være kæmpe forskel på, hvor ”mad-skeptiske” børn er - og det kan være de mest overraskende ting, der er ude i kulden eller inde i varmen.

Forskning i kræsenhed
Nyere forskning tyder faktisk på, at det er genetisk bestemt, hvor kraftig en mad-skepsis – også kaldet neofobi, det enkelte barn har. Den samme forskning viser dog også, at der heldigvis er masser, du kan gøre i kampen mod kræsenheden!

Sulten med øjnene
En af de bedste måder at lære børn madmod, er at lade dem være med. Børn vil generelt hellere smage på mad, de selv har været med til at skylle, skære og forme, end mad de møder første gang på tallerkenen. Forventningsglæden vokser med duftene i køkkenet, og børnene bliver ”sultne med øjnene”. Det er en kamp, der skal udkæmpes mellem nysgerrigheden og forsigtigheden, og nysgerrigheden får de bedste vinderchancer, når du tager børnene med ind i processen.

Du kan læse mere om mad og pædagogik i "Madglæde - en kogebog til dagplejen" udgivet af Meyers Madhus og FOA, 2010. Eller du kan læse en hel bog om emnet madmod i bogen ”Madmod – for børn og voksne”, som foruden gode opskrifter, der udfordrer børn og voksnes kræsenhed, også er fyldt med pædagogik og ideer til aktiviteter, der styrker madmod.

Bestil "Madglæde - en kogebog til dagplejen" 

Bestil "Madmod - for børn og voksne" 
 

 

Om dagplejen